Nastolatki wchodzą w świat STEAM!
Na tę wiadomość czekałyśmy długo. Fundacja Girls Code Fun otrzymała kolejny ważny grant od Motorola Solutions Foundation. Tej jesieni po raz kolejny wyposażymy w technologiczną wiedzę nastolatki.
2024-09-01, 14:38

Warszawa, 1 września 2024 r.

Fundacja Girls Code Fun (Polska) otrzymuje grant od Fundacji Motorola Solutions!

Z przyjemnością publikujemy informację, że Fundacja Girls Code Fun, której celem rozwijanie cyfrowych kompetencji wśród kobiet i dziewczyn, otrzymała grant od Fundacji Motorola Solutions, filantropijnej odnogi firmy Motorola Solutions.

Dzięki temu grantowi już tej jesieni zrealizujemy IV edycję projektu edukacyjnego dla 40 nastolatek z Warszawy - STEAM Academy.

"To wsparcie ma dla nas ogromne znaczenie. STEAM Academy wpisało się już na stałe w edukacyjną mapę Warszawy. Licealistki czekają na program w nadziei, że ich cyfrowe kompetencje rozwiną się znacząco w nadchodzącym roku szkolnym" - Anna Osowska, Program Director.

W ramach grantu wdrożymy aż 6 przedmiotów z zakresu nowych technologii. Weekendową naukę wesprzemy webinarami oraz procesem mentoringowym, który dla dziewczyn w nastoletnim wieku jest kluczowy w nabraniu pewności siebie w nauce technologii.

Fundacja Motorola Solutions, która w ciągu ostatnich 10 lat przekazała ponad 100 milionów dolarów, koncentruje swoje działania na trzech głównych obszarach: programach dla służb ratowniczych, edukacji technicznej i inżynierskiej oraz programach łączących te dwa obszary. Fundacja od dawna angażuje się w wspieranie programów na rzecz grup niedostatecznie reprezentowanych i zaniedbanych. Dąży do współpracy z organizacjami, które wyznają jej wartości odpowiedzialności, innowacyjności, wpływu, różnorodności i integracji.

"Codziennie Fundacja Girls Code Fun przyczynia się do pozytywnej zmiany w społeczności, a Fundacja Motorola Solutions jest zaszczycona możliwością współpracy z nią w dalszym rozszerzaniu jej oddziaływania", powiedziała Karem Pérez, wiceprezes ds. Różnorodności, Równości i Integracji oraz dyrektor wykonawcza Fundacji Motorola Solutions. "Jesteśmy niesamowicie dumni z Fundacja Girls Code Fun, programów, które wdrożyła, oraz osób, na które pozytywnie wpłynęła."

• Aby uzyskać więcej informacji na temat programu dotacji Fundacji Motorola Solutions, odwiedź stronę internetową: motorolasolutions.com/foundation-grant-partner
  • Aby dowiedzieć się więcej o Fundacja Girls Code Fun, odwiedź stronę www.girlscodefun.pl

O Fundacja Girls Code Fun

Naszą misją jest motywowanie i zachęcanie dziewczyn i kobiet do zdobywania wiedzy w zakresie nowych technologii. Nasi mentorzy uczą programowania komputerowego i przekazują umiejętności umożliwiające sukces oraz lepsze zrozumienie współczesnego świata, zdominowanego przez nowe technologie. Wyniki analiz pokazują, że udział kobiet w dynamicznie się rozwijającym sektorze nowych technologii jest niski. Patrząc na rynek pracy ważne jest, aby kształcić w tym kierunku, aby nie było braków kadr. Dostrzegając dysproporcje w kształceniu i zatrudnieniu wspieramy kobiety w wejściu do świata IT.

O Fundacji Motorola Solutions

Jako filantropijna odnoga firmy Motorola Solutions, Fundacja Motorola Solutions współpracuje z organizacjami na całym świecie w celu tworzenia bezpieczniejszych miast i sprawiedliwych, prosperujących społeczności. Koncentrujemy się na oddawaniu poprzez dotacje strategiczne, wolontariat pracowników i inne inicjatywy inwestycji społecznościowych. Nasz program dotacji strategicznych wspiera organizacje oferujące programy dla służb ratowniczych oraz edukację techniczną i inżynierską, a także wyznające nasze wartości odpowiedzialności, innowacyjności, wpływu, różnorodności i integracji. Fundacja jest jednym z wielu sposobów, w jaki firma przyczynia się do tworzenia bezpieczniejszych społeczności. Więcej informacji o Fundacji można znaleźć na stronie: www.motorolasolutions.com/foundation

Anna Osowska
Program Director